Onbemind maakt onbekend?

Weet een gemiddelde Hof van Twentenaar hoe de lokale politiek in elkaar zit? En wat vindt de gemiddelde Hof van Twentenaar van politiek? Ik wil zo graag dat politiek toegankelijker wordt. Belangrijk is volgens mij dat je elkaar dan moet kennen: de mensen de politiek en de politiek de mensen. Ik dacht: ik neem de proef op de som om te horen wat mensen weten en vinden van (lokale) politiek. Ik heb drie willekeurige mensen geïnterviewd; iemand van 14, 17 en 31 jaar. Niks wetenschappelijks, gewoon om een gevoel te krijgen. Hieronder een kort verslagje van de interviews. Misschien interessant als u zelf de vragen ook probeert te beantwoorden voordat u de antwoorden van de geïnterviewden leest. Zou leeftijd uitmaken hoeveel iemand weet/vindt van de politiek? U mag bij de beantwoording van de vragen hieronder raden wie de 14-jarige is, de 17-jarige en de 31-jarige; persoon A, B of C? Komt ‘ie! Eerst een paar kennisvragen…

 • Wat doet een burgemeester?
  • A) Die geeft speeches
  • B) Die heeft en leidende rol in debatten, is het gezicht van de gemeente
  • C) Doet van alles.
 • Wat doet een wethouder?
  • A) Geen idee, je hebt ook boekhouders?
  • B) Geen idee
  • C) Geen idee
 • Wat doet de gemeenteraad?
  • A) Die houdt vergaderingen
  • B) Beslissingen maken over de gemeente
  • C) Ik denk stellingen inbrengen, dat bespreken en advies geven aan degene die er uiteindelijk een beslissing over maakt. Of maken zij de beslissing? Dat kan ook…
 • Wat doet het college van B&W?
  • A) Het watte?
  • B) Is het bestuur van de B&W?
  • C) B, en dan? De N van Nico? Geen idee
 • Wie is de baas van de gemeente?
  • A) De burgemeester. Denk ik. Hoop ik.
  • B) De burgemeester
  • C) De burgemeester? Of is dit een instinker?
 • Wat is een fractie?
  • A) een goed galgjewoord
  • B) gedeelte van een sectie, een klein stukje
  • C) klinkt wel bekend in de oren, er is ook een fractievoorzitter, maar geen idee

Dan drie vragen over politiek zelf…

 • Is politiek leuk?
  • A) Weet ik niet
  • B) Leuk is niet het goede woord. Op zich wel interessant, maar het zijn een stelletje irritante kleuters
  • C) Dat vind ik niet.
 • Is politiek belangrijk?
  • A) Ja, geeft regels in de gemeente
  • B) Dat wel. Alles loopt in de soep als er geen regering is, want iedereen vindt wel iets. Handig voor een beetje sturing waar jouw mening in doorklinkt
  • C) Dat denk ik wel. De manier waarop we het voor elkaar hebben, dat je als burger je stem mag geven, mee mag denken en mee mag praten. Dat is luxe.
 • Wat vind je van de politiek?
  • A) Ingewikkeld! Iedereen zegt wat anders, maar wil hetzelfde
  • B) Ik weet het niet. Wel belangrijk, maar ik word er niet laaiend enthousiast van
  • C) Persoonlijk heb ik weinig interesse. Misschien wel omdat er ik er weinig verstand van heb. Maar ik vind het wel belangrijk!

Tot zover de interviews. Normaal is het spreekwoord: onbekend maakt onbemind. Maar door de antwoorden op de laatste vraag, denk ik: geldt het ook niet andersom: onbemind maakt onbekend? Als iets je niet interesseert (onbemind), ga je er ook niet in verdiepen of iets over onthouden (onbekend). En tja, als onbekend vervolgens weer onbemind maakt… Het versterkt elkaar! Kunnen we hier iets aan doen? De antwoorden weet ik niet, maar zoals u inmiddels weet: hier zijn wij met In Beweging steeds mee bezig!

De antwoorden die ik voor nu wél weet: persoon A is 14 jaar, persoon B is 17 jaar en persoon C is 31 jaar. Had u het goed?

Marianne Hutten
Fractievoorzitter In Beweging

Geplaatst in Blog van Marianne.