Foto van Marianne Hutten

Appen tijdens de vergadering

Het ziet er zó asociaal uit! Die Tweede Kamerleden die constant op hun mobiele telefoon zitten terwijl er een vergadering bezig is! Hallo! Focus op de vergadering graag! Beetje respect voor degene die aan het woord is. Dank u!

Maar: wat doen ze eigenlijk op die telefoon? Appjes van het thuisfront beantwoorden over de schooldag van de kinderen? Bladeren door slappe tiktokfilmpjes? Voor de zoveelste keer de site van de Telegraaf doorscrollen? Dat zou asociaal zijn richting de vergadering. Maar misschien is het anders: misschien wordt er geappt met de ambtenaar over het onderwerp dat op dat moment besproken wordt? Of wordt nog even in het beleid dubbel gecheckt of de genoemde feiten in een betoog wel kloppen? Of wordt de inbreng die straks uitgesproken wordt, nog even doorgenomen? Wat mij betreft mag dat allemaal. Niks asociaals aan. Juist handig. Als de focus tegelijk ook maar op de vergadering en de spreker zelf blijft.

Volgt u wel eens de raadsvergadering in Hof van Twente – digitaal of zelfs ter plekke in het gemeentehuis? Dan ziet u bijna elk raadslid met een uitgeklapte laptop voor z’n neus zitten (in de vorige raadsperiode had iedereen een ipad gekregen, maar een laptop werd handiger gevonden blijkbaar). Misschien ziet u de drie mensen van onze partij wel erg veel op de laptop kijken én typen. Zijn we ‘asociaal’? Doen we dingen op de laptop die niet bij de vergadering horen? Nee! Wat zijn we dan wél aan het doen? Wij hebben tegen onze leden gezegd dat ze live mee mogen praten tijdens een raadsvergadering via de leden-groeps-whatsapp. Die app staat dus open op onze laptop tijdens de vergadering. Wij proberen op vragen/reacties van onze leden te antwoorden tijdens de vergadering. Dat wordt gewaardeerd bij de leden! En voor ons handig: wij kregen directe feedback op zaken. Maar zoals gezegd: als de focus tegelijk ook maar op de vergadering en de spreker van dat moment blijft. Dat heeft prioriteit! We doen ons best. Het is intensief, maar ik heb het idee dat het tot nu toe aardig lukt!

Nog wel een belangrijk ding (en dat geldt voor veel raadsleden inclusief mezelf): als je wegloopt van je laptop (schorsing, toilet, pauze), druk dan wel even op Windows + L! Altijd de laptop locken!

Marianne Hutten
Fractievoorzitter In Beweging

Geplaatst in Blog van Marianne.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *