Groepsfoto van de klankbordgroep toegankelijkheid

Klankbordgroep Toegankelijkheid: Het begin is er …

Op 8 juni werd onder het genot van taart en koffie de eerste bijeenkomst ingeluid van de Klankbordgroep Toegankelijkheid. Acht ervaringsdeskundigen, drie ambtenaren van de gemeente en wethouder Hannie Rohaan gaan vanaf nu 3 à 4 keer per jaar bij elkaar zitten om ontoegankelijke pijnpunten te inventariseren en samen te zoeken naar oplossingen. Het initiatief voor deze Klankbordgroep Toegankelijkheid is door In Beweging genomen en we zijn ontzettend blij dat het college van B&W dit initiatief heeft overgenomen.

Acht ervaringsdeskundigen betekent ook acht verhalen met allerlei ontoegankelijke voorbeelden.

Eén van de ontoegankelijk pijnpunten zijn smalle, aflopende trottoirs die problemen opleveren voor mensen met rollators, in een rolstoel en voor ouders met kinderwagens. Wanneer deze smalle stoepen worden vol gezet met auto’s en otto’s, is het probleem nog groter. Hier gaan we als klankbordgroep in ieder geval even over nadenken.

Op dit moment gebeuren er ook al mooie dingen: in Delden hebben omwonenden in de Ruperts Erve het initiatief genomen voor een samenspeeltuin, die toegankelijk is voor iedereen. De gemeente is hierover al met de buurtbewoners en de toekomstige gebruikers in gesprek. Straks zal er een mooie speeltuin zijn die toegankelijk is voor iedereen: ook voor de kinderen van Brum Brum. We hopen dat dit een mooi voorbeeld is voor andere bewonersinitiatieven in de andere kernen. Wat zou het toch mooi zijn als iedere kern een speeltuin kent, waarin ook de jongere inwoners met een beperking kunnen spelen.  .

We gaan niet alleen bij elkaar zitten, we gaan ook daadwerkelijk ter plekke samen kijken waar verbeteringen nodig zijn. Waar is nog een verrassing, maar belangrijk is dat er tijdens deze bezoeken de ontoegankelijke pijnpunten werkelijk worden ervaren. Tijdens de bezoeken zal het om ervaring draaien: “hoe is het om in rolstoel door de Langestraat in Delden te rollen?” of “hoe zie je de gemeentelijke website door de ogen van iemand die weinig tot niets ziet?”.

In de klankbordgroep zitten op dit moment ervaringsdeskundigen uit Delden en Goor. Mocht jij in Hengevelde, Diepenheim, Markelo, Bentelo of het buitengebied wonen en je loopt daar tegen dingen aan of het je ideeën? Ook naar jouw verhaal luisteren we graag!

Aanmelden kan via info@politiekinbeweging.nl. Wij zorgen dan dat jouw aanmelding op de goede plek terecht komt.

Marije Averdijk-Varenbrink
Lid klankbordgroep toegankelijkheid en steunfractie In Beweging

Geplaatst in Toegankelijkheid.