Beste student van 19,

Ik ken je niet. Ik weet wel dat je 19 jaar bent en dat je social work studeert aan de Saxion Hogeschool in Enschede. Je heet Thomas. Ik zag je op RTV Oost. Daar deden ze verslag van jullie opdracht van school over politiek en jongeren. Voor die opdracht zijn jullie jongeren gaan interviewen over de provinciale verkiezingen. Dat interviewen deed je goed, vol overtuiging; dank daarvoor!

Thomas, ik ben betrokken bij die opdracht aan jullie. Het leek me alleen beter dat niet ik als 40-jarige achter een bureau een opdracht voor jullie zou bedenken. Dat kunnen jongeren beter voor jongeren zelf doen. Toch? Een aantal jongeren uit de lokale politiek in Hof van Twente heeft daarom meegeholpen aan de opdrachtomschrijving. Nu ben ik zo benieuwd Thomas: wat vond je ervan? Op televisie vertelde je al dat “de politieke kennis onder studenten erg slecht is”. En dat je het juist belangrijk vindt dat jongeren ook naar de stembus gaan, want, zoals je zelf op televisie zegt: “jongeren zijn de toekomst!”.

Heb je de uitslagen gevolgd van de provinciale verkiezingen? Mooie opkomstcijfers! Tenminste, hogere opkomst dan vier jaar geleden. Landelijk was de opkomst toen 56,2%, dit jaar 58,2%. In Overijssel was de opkomst bij de vorige provinciale verkiezingen 59,3% en dit keer 64,4%. In mijn eigen gemeente Hof van Twente was het verschil helemaal groot: toen 62,9%, nu 71,2%! In elke provincie is BBB de grootste geworden. Bij ons in Hof van Twente heeft zelfs 43,2% op BBB gestemd! Wat een getallen!

Heb je misschien ook de uitslag van de provinciale verkiezingen gezien als alleen 18 tot 25-jarigen hadden gestemd? Het Ipsos heeft dat uitgezocht in opdracht van de NOS. Dat is dus precies de leeftijdsgroep die ook centraal stond in jullie opdracht. De top 5 op basis van álle leeftijden van mensen die hebben gestemd (vanaf jaar 18 natuurlijk) is: BBB (16 zetels), VVD (10), GroenLinks (8), PvdA (7) en D66 (6). De top 5 op basis van de stemmen van 18 tot 25-jarigen zou er heel anders uitzien, namelijk: VVD (10 zetels), GroenLinks (10), PvdA (7), D66 (7) en CDA (6). BBB komt pas op de 6e plek met 5 zetels… wat een verschil! Wat vind je daarvan?

Vrijdag is er een bijeenkomst met jullie, de studenten van Saxion. Dan gaan we terugkoppeling krijgen wat jullie hebben opgepikt en vooral mee willen geven aan de politiek. Wie weet leidt dat nog tot een vervolgopdracht. Zou mooi zijn! Hopelijk ben jij er ook Thomas, dan kan ik mijn vragen ook live aan je stellen! Weet dan alvast dat ik je het volgende zal vragen: wat vind jij er eigenlijk van, van politiek?

Marianne Hutten
Fractievoorzitter In Beweging

Uitgelichte foto: Thomas (19), links op de foto (bron: RTV Oost)

Geplaatst in Blog van Marianne.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *