Foto van Marianne Hutten

Minimaal 72x keer delen graag

Ik ben afgelopen week geïnterviewd door PowNews. Over de tijdelijke opvang van vluchtelingen in het voormalige schoolgebouw van De Welp in Markelo. Bij het typen van dit blog heeft het nieuwsitem van PowNews 392 reacties, 302 opmerkingen (waarvan, ik schat, 95% negatief) en is het nieuwsitem 72 keer gedeeld (nieuwsitem ook zien? Kijk dan op Facebook of YouTube naar PowNed, uitzending van 15 december).

‘Maar vol is vol, toch?!’ De journalist van PowNews probeert me voor de zoveelste keer te porren en blijft de vraag maar herhalen. De journalist gaat verder: ‘En dan die mensen die hun anti-kraakwoningen moeten verlaten! Dat kan toch niet?!’. En hup, daar gaat de microfoon weer voor mijn neus. Hij kijkt me bijna smekend aan of ik áls-je-blieft nou eín-de-lijk eens iets wil zeggen waardoor ze nog een béétje sensatie-tv kunnen maken. Ze zijn hier gekomen met de titel ‘Markelo doodsbang voor asielzoekers!’. Ze moeten alleen nog de shots inplakken. Ik krijg het idee dat ze van mij alleen niet horen wat zij wíllen horen…

Aan het eind van de dag staat hun nieuwsitem online. En ja, er is meesterlijk geknipt, geplakt, uit de context gehaald en gepord bij de interviews. Maar ik zie eigenlijk niet de extreme reacties waar PowNews naar op zoek was. Natuurlijk, ik weet dat er mensen zijn die zich zorgen maken en die zorgen moeten ook serieus genomen worden. Tegelijk ben ik trots dat de geïnterviewden PowNews wel te woord staan, maar zich niet hebben laten verleiden tot extreme uitspraken!

Is er in de media eigenlijk wel échte ruimte voor nuance? Kent u Alex Datema? Hij is melkveehouder en voorzitter van BoerenNatuur. Ik stel hem graag aan u voor. Zijn verhaal haalt de media vaak niet. Naar eigen zeggen omdat hij een genuanceerde visie heeft. Dat is niet interessant genoeg. Hij vertelt daar het volgende over (ik citeer): “Ik ben afgelopen zomer wel zes of zeven keer door een televisieprogramma gebeld of ik die avond iets wilde zeggen. Ik heb soms wel een uur aan de telefoon gehangen met een redacteur om uit te leggen hoe ik naar het geheel kijk. Dan krijg ik als reactie ‘Goh meneer Datema, u ziet dat heel genuanceerd. U hoort nog van ons’. Als dat gezegd wordt, dan weet ik al een beetje wat er komt. Dan word ik niet uitgenodigd, want ik pas niet in dat plaatje van: we hebben links iemand staan en we hebben rechts iemand staan. En die zijn het niet met elkaar eens. Ik denk dat je die twee met elkaar moet verbinden. Dat is mijn verhaal.” Gelukkig heeft ArgosMedia hem wel zijn verhaal laten vertellen (het gehele interview zien? Of kijk op de site van de VPRO, Medialogica).

Ik wens iedereen mooie feestdagen! Ik zal het op facebook zetten. Zonder schreeuwerige titels. Zonder knippen. Zonder iets uit de context te halen. Zonder porrende (straat)interviews. Zonder feitelijke onjuistheden in de omschrijving. Het is alleen niet zo sensationeel, dus dat worden niet, zoals het PowNewsitem, 392 reacties of 302 opmerkingen. Maar 72x delen, dat verdient de wens voor ‘mooie feestdagen’ toch wel!?

Marianne Hutten
Fractievoorzitter In Beweging

Geplaatst in Blog van Marianne.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *