Foto van Marianne Hutten

De hete brij

Iemand uit Groningen die hier al jaren woont, vertelde mij eens: ‘Groningers zijn te eerlijk om aardig te zijn. Twentenaren zijn te aardig om eerlijk te zijn’.

Zo. Dat is even een doordenker. Herkent u het? Ik voelde me wel aangesproken door die uitspraak. Ik herken dat wel! Ik ben iemand die liever om de hete brij heen draait, want stel je voor dat die ander mij anders niet meer aardig vindt. En dan… ja, wat dan eigenlijk? Die ander wil vast nooit meer met me praten. Ik mag vast nooit meer langskomen. Die ander gaat minstens de hele wereld vertellen hoe verschrikkelijk ik ben. Einde vriendschap. Einde goede werkrelatie. Einde… Als ik het nu hardop uitschrijf, klinkt dat niet heel realistisch. Maar mijn gevoel heeft er nog wat moeite mee om dat los te laten.

In mijn werk heb ik het in die zin voor mezelf altijd makkelijk gehouden. Ik ben nooit eindverantwoordelijk geweest. Ik ben vooral altijd de uitvoerder van plannen geweest en ik denk mee vanaf de zijlijn. Best een comfortabele, veilige positie.

Sinds ik in de politiek actief ben, merk ik opeens: oei, ik kán niet om de hete brij heen draaien. Tenminste, eerst voelde dat als ‘oei’. Nu voelt het als ‘interessant!’. Ik wil, moet en mag nu zeggen wat ik écht vind. Voor mij eerlijk gezegd een ontdekking. Simpel voorbeeldje. Ik gebruik normaal zinnen als: ‘ik denk dat het misschien wel goed zou zijn als iemand eventueel een keer de rol op zich zou nemen om …’. Dat is best een lange zin voor de eerlijke vraag: ‘ik vind je fantastisch voor die rol, wil jij dat doen?’. Dit gebeurde overigens letterlijk bij iemand voor de kieslijst van In Beweging. Ik had een interessant, lang telefoongesprek gehad. Ik hing op. En dacht: wat loop ik nou om de hete brij heen te draaien? Ik hoop dat die persoon zelf tot een goede conclusie komt, maar waarom zeg ik niet gewoon wat ik écht vind/wil? Dus ik heb de telefoon meteen weer gepakt: ‘ja sorry, was ik weer! Ik vind je fantastisch voor die rol, wil jij dat doen?’. Stuk duidelijker! In mijn beleving wordt in de huidige politiek volgens mij ook veel om de ‘hete brij’ heen gedraaid. Ik wil dat niet, ik wil daar niet aan mee doen. Bij In Beweging heb ik tot nu toe niet één keer het idee gehad dat ik dat hoef te doen. Houden zo!

Het alarmbelletje staat bij mij nu aan. Draai ik om de hete brij heen? Soms weet ik ook niet meteen wat ik ergens van vind. Ook prima. Maar draai daar niet om heen. Gek eigenlijk: bij een ander waardeer ik het juist als iemand eerlijk, direct en duidelijk is. Dus waarom is dat voor mezelf dan een drempel? Als je het maar respectvol zegt. Oefening baart kunst! En dat lukt het snelst als mensen je daarbij helpen, dus bij deze: heb je het idee dat ik om de hete brij heen draai? Zeg dat en weet: ik ben aan het oefenen!

Marianne Hutten
Lijsttrekker In Beweging

Geplaatst in Blog van Marianne.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.