Foto van Marianne Hutten

De heilige politicus

Of ik de lijsttrekker wil zijn van In Beweging. Pardon?! Lijsttrekker? Dan moet je toch alle dossiers uit je hoofd kennen, perfect kunnen debatteren en minstens dertigduizend kilo aan politieke ervaring in je rugzak hebben? Ik heb gezegd dat ik me graag voor de lokale politiek wil inzetten. Dit is wel meteen de extreme versie. Dit is niet echt iets wat op mijn ambitielijstje stond! Laat staan waar ik mezelf geschikt voor vind…

Maar ik ging toch nadenken… wat vind ik het profiel van een goede lijsttrekker? Is dat iemand met perfecte dossierkennis en die elk feitje zo kan oplepelen of iemand die deskundigen om zich heen verzamelt, daarmee meer mensen betrekt en af en toe eerlijk zegt ‘sorry, dit weet ik even niet’? Dat eerste klinkt goed, maar dat tweede voelt voor mij beter en oprecht.

Is dat iemand die perfect kan debatteren, die de ander zo de hoek in lult? Of is dat iemand die open luistert, open de gesprekken in gaat en uiteindelijk tot een afgewogen standpunt komt? Dat eerste klinkt goed, maar dat tweede voelt voor mij beter en oprecht.

Is dat iemand die gepokt en gemazeld weet hoe de hazen lopen in het politieke landschap en de politieke spelletjes beheerst en dat inzet? Of iemand die er open in stapt? Met de instelling niet mee te willen doen aan spelletjes en ‘zo gaat politiek nou eenmaal’? Iemand die weet dat er ‘dolken in de rug worden gestoken’, maar geen zin heeft om modder terug te gooien. Liever de energie stopt om het over de inhoud te hebben. Dat eerste klinkt goed, maar het tweede voelt voor mij beter en oprecht.

Blijkbaar hebben de leden van In Beweging het vertrouwen in dat ‘tweede’. Daar kan ik achter staan! En dan geven de leden het vertrouwen aan mij door mij te kiezen als hun lijsttrekker. Dat geeft een gevoel van verantwoordelijkheid en maakt dat ik mijn uiterste best doe: voor verbindende politiek!

Marianne Hutten
Lijsttrekker In Beweging

Geplaatst in Blog van Marianne.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *