Gehaaste vrouw met klok op de achtergrond en een stapel boeken

Prioritijd

In september zijn we weer begonnen. Raadsvergadering voorbereiden, stukken lezen, verdiepen door gesprekken, etc. Ik heb het wel eens eerder gezegd: als je álles goed wilt doen, is raadswerk niet te doen. Zoveel onderwerpen en niet oneindig tijd beschikbaar. De fractie van In Beweging bestaat uit drie raadsleden. We hebben begin dit jaar tegen elkaar gezegd dat we keuzes willen en moeten maken in onderwerpen, zodat we focus hebben op waar we onze tijd aan besteden.

We vinden de betrokkenheid van de leden belangrijk en hebben ervoor gekozen om hier een ledenraadpleging voor te doen. Samen met onze vaste drie steunfractieleden en leden zijn we gesprekken aangegaan om tot een lijst te komen van onze hoogste prioriteiten. Dat is lastig, want iedereen vindt natuurlijk alles belangrijk, maar we hebben niet alle tijd en daarom is prioriteiten stellen wel nodig. Misschien is prioritijd een meer toepasselijke spelling van dit woord. Met het resultaat van de ledenraadpleging kan In Beweging gefocust het nieuwe politieke jaar in!

Het resultaat is misschien niet verrassend (aangezien we vanaf het begin hebben gezegd dat we ernaar streven om onderwerpen langs onze kernwaarden van duurzaamheid, sociaal en verbindend te leggen), maar de gesprekken zijn zeker zeer waardevol geweest. Goed om expliciet te merken dat iedereen bij In Beweging nog steeds dezelfde richting op wil! Resultaat is dat we onze tijd het meest inzetten voor duurzaamheid (breed onderwerp!), armoede, wonen, toegankelijkheid en participatie/zeggenschap. En al snel daar achteraan volgen eenvoudig taalgebruik, gastvrije samenleving, profilering van de raad, cultuur, vitaliteit, toezicht en verkeersveiligheid.

Klinkt dit als een verlaat verkiezingsprogramma? Nee, dat is het niet. Het zijn focusonderwerpen, geen lijstje van standpunten. We werken nog steeds volgens dezelfde manier als we bij de verkiezingen hebben gezegd: om tot een standpunt te komen, leggen we het onderwerp langs onze drie kernwaarden van duurzaamheid, sociaal en verbindend en gebruiken we de kennis en inzichten die op dat moment bekend zijn. En ja, er komen vast onderwerpen voorbij op de agenda van de raadsvergaderingen of de actualiteit waar we ons druk om zullen maken, maar we beginnen voor nu in ieder geval met een focus aan het nieuwe politieke jaar. We gaan weer ons uiterste best doen!

Marianne Hutten
Fractievoorzitter In Beweging

Rij lelieplanten op een veld

In Beweging en D66 pleiten voor verbod op intensieve teelten

Intensieve teelten nemen toe in Hof van Twente. In Beweging en D66 pleiten via een motie voor verbod op deze teelten, waar ook lelieteelt onder valt. De motie is ingediend om te bespreken bij de raadsvergadering van 24 september.

In Hof van Twente laait de discussie op over het gebruik van bestrijdingsmiddelen in intensieve landbouw, zoals de lelieteelt. De zorgen van omwonenden groeien. De komende raadsvergadering staat bijvoorbeeld een ingezonden brief van inwoners over lelieteelt op de agenda. In Beweging en D66 bevragen inmiddels al een hele tijd het college of zij die zorgen delen en wat de gemeente hieraan gaat doen. In Beweging en D66 willen nu dat het gemeentebestuur juridische mogelijkheden onderzoekt om schadelijke teelten uit te sluiten en pleiten voor het opnemen van deze beperking in zowel de gemeentelijke als provinciale omgevingsvisie.

“Het sleutelwoord is voor ons gezondheid. Dat moet de hoogste prioriteit hebben,” zegt Marianne Hutten van In Beweging. “Onderzoeken laten zien dat de gebruikte bestrijdingsmiddelen zich niet alleen rond de akkers verspreiden, maar zelfs binnenshuis terechtkomen. Dit kan voor bewoners gezondheidsrisico’s met zich meebrengen. Dat kunnen we niet langer negeren.”

De motie van In Beweging en D66 roept de gemeente op om de juridische mogelijkheden te onderzoeken om intensieve teelten in te perken. Zij willen dat de gezondheidsrisico’s worden meegewogen in zowel de gemeentelijke als de provinciale omgevingsvisies. Daarnaast vragen zij de gemeente om voor 30 september een duidelijk standpunt in te nemen naar de provincie Overijssel over de aanpak van intensieve teelten. Tot 30 september kunnen gemeenten namelijk een reactie geven op het concept van de provinciale omgevingsvisie.

“We hebben de kans om nu duidelijke stappen te zetten en het gebruik van schadelijke bestrijdingsmiddelen terug te dringen,” voegt André de Visser van D66 toe. “Het gaat niet om het onmogelijk maken van de landbouw, maar wel om het vinden van een gezonde balans tussen de teelten en de leefomgeving van mensen. Dit kunnen we alleen doen door duidelijke regels op te stellen en de juridische mogelijkheden hiervoor te verkennen.”

De komende weken zijn cruciaal voor de toekomst van de gemeente. Zowel de gemeentelijke als de provinciale omgevingsvisie wordt vastgesteld. Dit is het moment om gezondheid op de eerste plaats te zetten. In Beweging en D66 roepen dan ook de gemeenteraad, het college, boeren en inwoners op om samen te werken aan een oplossing die goed is voor iedereen.

Dan wil ik nog wat met u delen

De laatste raadsvergadering voor de zomervakantie is altijd een pittige. Zo ook vorige week. Op de agenda stonden financiële stukken over 2023, de verantwoording over het eerste deel van 2024 en de kaders voor de begroting van 2025. Deze vergaderingen gaan over veel verschillende onderwerpen, kosten veel voorbereidingstijd en de vergadering wordt verdeeld over twee avonden. Zo ook vorige week. Inhoudelijk is er vorige week dan ook veel besproken. Maar er was ook iets opmerkelijks waar ik in dit blog bij stil wil staan. Elke politieke partij mag bij de begrotingskaders zes minuten aan het woord, voordat de andere raadsleden vragen mogen stellen of met elkaar in debat gaan. André Elbert van de VVD leek na vier minuten af te ronden, maar zei toen: ‘dan wil ik nog wat met u delen’. Het werd opeens muisstil in de raadzaal. Wat ging André Elbert zeggen? Het zou duidelijk niet gaan over de financiën. Zijn toon en stem klonken anders. Zoals de raadsvergaderingen even een zomerstop houden, houdt mijn blog ook een zomerstop. Maar niet voordat ik wil afsluiten met de woorden die André Elbert vorige week in de raadzaal uitsprak. Het is goede stof om in de zomervakantie op te kauwen. André Elbert vervolgde:

“We merken dat meerdere mensen in deze raad het niet prettig vinden hoe er met elkaar wordt om gegaan. Er is al in meerdere gremia over gesproken en wellicht is dit niet de goede plek. Allen mogen hun mening uiten aangaande vele onderwerpen en blijf dat vooral doen, maar met wat meer respect naar elkaar, niet iedereen hoeft het eens te zijn met een mening. We zitten hier allen om onze Hof van Twente een stukje mooier te maken en laten we ervoor zorgen dat politiek raadswerk leuk blijft of wordt zodat we ook na de verkiezingen van 2026 nog nieuwe mensen in de raad krijgen.”

Ik sluit me aan bij zijn oproep! Ik wens iedereen een mooie en inspirerende zomerperiode!

Marianne Hutten
Fractievoorzitter In Beweging

Zaal met mensen en twee grote schermen voor de Burgerraad in Schagen

Ook iets voor Hof van Twente?

Ik heb eerder een blog geschreven over het Burgerberaad. Een concept waarbij willekeurige inwoners worden uitgenodigd om voorstellen te maken rondom een bepaald onderwerp. Steeds meer gemeenten doen dit. Mij lijkt dit een mooi concept, maar het vraagt nogal wat in tijd, geld en denkwijze. Het leek me daarom goed om een leergang te volgen en een Burgerberaad in de praktijk te volgen om op die manier antwoord te kunnen geven op de vraag: vind ik een Burgerberaad iets voor Hof van Twente? En zo belandde ik een paar keer in Schagen. Schagen is dan wel helemaal in Noord-Holland, maar Schagen is wel een beetje te vergelijken met Hof van Twente: veel buitengebied, paar kernen, vergelijkbaar inwoneraantal en zelfde onderwerpen waar ze tegen aan lopen (zoals wonen en duurzaamheid).

In maart is de aftrap geweest in Schagen met de Burgertop. Zo’n 250 inwoners (geloot en doorgeloot tot een heel diverse mix aan mensen) zijn een dag met elkaar aan het werk geweest. Er heerste een verwachtingsvolle sfeer. Zo van: ‘wat bijzonder dat ik ben uitgenodigd, ik heb er zin in, maar ik weet niet zo goed wat ik mag en moet verwachten’. De inwoners zijn na deze Burgertop in werkgroepen de thema’s verder gaan uitwerken.

Afgelopen zaterdag was dan de Burgerraad: de werkgroepen presenteerden aan elkaar hun idee, hun beslispunten, ze kregen daarbij vragen van panels met inwoners en politici en aan het eind van de dag werd officieel per beslispunt gestemd. Alle aangenomen voorstellen (zo’n 50 stuks!) zijn ter plekke als Burgerakkoord aangeboden aan de burgemeester en op 9 juli gaat de gemeenteraad erover vergaderen. Ook is er een monitorgroep opgestaan om de voortgang in de gaten te houden.

Ik was bij de Burgerraad afgelopen zaterdag. Ik wilde vooral weten: wat is de sfeer deze dag? Natuurlijk wilde ik ook weten wat de Burgerraad inhoudelijk oplevert, maar daar is dit blog te kort voor, vandaar even de focus op de sfeer. Ik kan achteraf maar één passend woord bedenken: het was energiek!

De puzzelstukjes waren duidelijk geland, verwachtingen waren kraakhelder en iedereen ging er vol voor.  Het was alsof ik een soort demonstratiedag binnenstapte van mensen die ervaring hadden met een Burgerberaad en wilden laten zien hoe het werkt. Mensen voelden zich duidelijk zelf verantwoordelijk, serieus genomen en gehoord. Het spatte er af: wij zijn nu aan zet! Dat een Burgerberaad die energie zou losmaken, daar hoopte ik op, maar heel eerlijk en dat besef ik eigenlijk nu pas: ik had dat van tevoren niet durven verwachten. Dat is namelijk nogal een hoge lat.

Voor de gemeente is het loslaten, vertrouwen hebben in het proces en vooral in je inwoners. Dat is eng, dat is spannend. Want: wij zijn toch gekozen? Hebben inwoners wel realiteitszin? Komt er wel een mix van inwoners? Gaan verwachtingen van inwoners wel waar gemaakt worden? Ik zou dat ook spannend vinden als raadslid. Maar ik heb nu in het echt gezien wat een Burgerberaad met mensen doet. En daar kan ik alleen maar blij van worden. Na de leergang en het volgen van het praktijkvoorbeeld in Schagen, kan ik nu dan ook volmondig zeggen: ja, ik zou graag een Burgerberaad in Hof van Twente zien! Heel graag!

Marianne Hutten
Fractievoorzitter In Beweging

Vijf nieuwe lokale politieke partijen

Groep 7 stapt binnen in de raadzaal van het gemeentehuis. Kijken om zich heen: wat een zaal! Waar mogen we zitten? Vanmorgen zijn deze leerlingen voor één ochtend gemeenteraadsleden! Ze krijgen uitleg: over de raadzaal, de burgemeester, de wethouders, hoeveel raadsleden er zijn en nog veel meer. Maar ze gaan vooral aan de slag. Ze gaan in groepjes hun eigen politieke partij oprichten. Met eigen standpunten. Gaan vervolgens voor het spreekgestoelte vertellen waar hun partij voor staat en dan gaat het echt gebeuren. Ze gaan met elkaar een fictieve stad in elkaar zetten. Ze mogen om de beurt een gebouw kiezen uit de rij die staat opgesteld. Ze houden een pleidooi waarom deze stad juist dit gebouw nodig heeft en dan wordt er gestemd. Met natuurlijk als doel: lukt het je om een meerderheid te krijgen? In Beweging heeft er eerder voor gepleit om kinderen meer bij politiek te betrekken. De gemeenteraad heeft dat idee gesteund en hier staan we dan met de eerste klas die voor één dag gemeenteraad mag zijn.

En zo gebeurde het dat Hof van Twente even vijf politieke partijen rijker was: de KMV, BKVI, VVN, PVG en de GVN. Oftewel: de partij Klimaat Moet Veranderen, Beter Klimaat voor Iedereen, Veilig Voor Nederland, Partij van het Groen en Goed Voor Nederland. En ze durven gewoon in de microfoon, met jezelf megagroot op het scherm, te vertellen waar ze voor staan. Van veilig verkeer tot natuur, van een goede opvoeding tot meer doen voor het klimaat.

Hoe kunnen deze leerlingen zo uit het niks zo’n goede discussie houden? Moet er een fabriek in deze stad? De ene partij vindt van wel, want er is werk nodig voor de mensen. De andere partij vindt van niet, mensen kunnen ook werken bij één van de andere gebouwen, zoals het ziekenhuis of de school. Is er überhaupt wel personeel? Zijn volkstuinen of een boerderij beter om aan gezonde groenten te komen? En een middelbare school is wel leuk, maar is het niet nog belangrijker om eerst een basisschool te hebben? Een supermarkt kan meteen als voedselbank fungeren, want je moet ook denken aan de mensen die het eten niet kunnen betalen. En vooral veel bomen, parken en zonneparken. Die krijgen allemaal makkelijk een meerderheid. Het enige wat mij verbaast, is dat kinderen totaal geen culturele gebouwen kiezen. Geen bioscoop, theater of museum. De stad staat in no time vol!

En dan gaan ze mij interviewen: of het leuk is, of ik het niet spannend vind om te doen, of ik wel eens verdrietig ben als mijn idee niet genoeg stemmen krijgt en of je ook een opleiding nodig hebt om gemeenteraadslid te worden. Nee, je leert raadswerk door te doen. Iedereen kan zich verkiesbaar stellen! En hopelijk gaan deze kinderen dat ook ooit doen. Aan het enthousiasme zal het niet liggen. Bij de jas aantrekken hoor ik kreten als ‘dit was echt gaaf!’. De volgende klas staat al te trappelen om ook de raadzaal in te gaan. Benieuwd wat voor ideeën en argumenten zij laten horen waar wij als volwassenen door worden geïnspireerd!

Marianne Hutten
Fractievoorzitter In Beweging

Motie rondreizende stemmal

In Beweging vindt het belangrijk dat iedereen, ongeacht zijn/haar beperking, zelf een stem kan uitbrengen tijdens de komende Europese verkiezingen van 6 juni 2024. Tijdens de Tweede Kamerverkiezingen op 22 november 2023 bleek dat de stemmal voor blinde en slechtziende inwoners een perfecte uitkomst was om zelfstandig en zonder hobbels hun stem uit te brengen.

In Beweging ziet dat inwoners het liefst in hun eigen, vertrouwde omgeving willen stemmen. Het ideaalbeeld is daarom ook dat er in iedere kern een stemmal komt te liggen, maar in de praktijk wordt dit een dure grap. De prijs van 1 stemmal bedraagt al gauw €3000, voor 5 kernen komt de prijs op €15000 te liggen. Iedere verkiezing opnieuw, want de stemmal is door een steeds veranderende stembiljet maar 1 keer te gebruiken.

Om toch zoveel mogelijk inwoners gebruik te laten maken van de stemmal, wil In Beweging dat het college gaat onderzoeken of het mogelijk is, om die ene stemmal gedurende de dag “rond te laten reizen” langs verschillende kernen/buurtschappen in de Hof van Twente zodat méér inwoners met een visuele beperking en/of andere leesbeperking in hun eigen vertrouwde omgeving kunnen stemmen en niet naar Goor af hoeven te reizen (wat in de praktijk niet gebeurt).

In Beweging is ervan overtuigd dat het rond laten reizen van de stemmal, voorziet in een behoefte. Daarom dienen we deze motie in tijdens de raadsvergadering van 26 maart 2024.

Waardevol

Wat heb jij nodig om een waardevol leven te leiden? Zo, goedemorgen, dat is nog eens een vraag om mee te beginnen. Misschien zelfs op het eerste oog een zweverige vraag. Of niet? Is het juist een hele kernachtige vraag? Vraag het tien mensen en je krijgt waarschijnlijk tien verschillende antwoorden. Wat voor de één waardevol is, geldt niet automatisch ook voor een ander.

Je kan het dan over heel concrete dingen hebben. Bijvoorbeeld dat je een eigen huis zou hebben. Dat je tijd zou hebben voor jouw hobby. Dat jouw kinderen naar het onderwijs kunnen gaan dat voor hun passend is. Dat je vervoer hebt waarmee je naar je moeder kunt gaan om haar te helpen in het huishouden. Etcetera.

Wat je in ieder geval niet nodig hebt, zijn zorgen. Zoals zorgen om geld. Kom ik de maand, week of zelfs de dag door? Kan ik mijn kinderen geven wat ik ze gun? Is deze situatie mijn eigen schuld? Hoe kom ik ooit weer uit deze situatie? Wanneer krijg ik duidelijkheid over mijn aanvragen? Wat zullen anderen wel niet over me denken? Dit zijn dagvullende, energievretende zorgen. Continue stress, geen rust in je hoofd. In Beweging gunt dat mensen perspectief hebben, eigen keuzes kunnen maken en gelijke kansen hebben. Voor iedereen.

De gemeente is bezig om het minimabeleid te evalueren. Daarvoor hebben ze onderzoek gedaan onder de gebruikers van de huidige voorzieningen. Eind maart is er een informerende raad over dit thema. In Beweging kijkt uit naar deze bijeenkomst. We hopen op een inspirerende bijeenkomst waarin de gemeente haar visie op het armoedevraagstuk zal toelichten. Met daarbij niet alleen aandacht voor de geldkant, maar ook aandacht voor perspectief, keuzes hebben en gelijke kansen. Ja, dat is complex en ingewikkeld, maar een waardevol streven!

Marianne Hutten
Fractievoorzitter In Beweging

Foto: Ted Eytan

Afbeelding uit de video met twee kinderen en een fiets en de tekst: "And they're different!"

Zoek de Overeenkomsten

Het regende. Heel hard. Buiten was het donker. Het was op een avond, ongeveer negen jaar geleden toen ik in Goor kwam wonen. In het lokale nieuwsblad had ik gelezen over avondeten bij mensen thuis. Om met elkaar in gesprek te gaan. Met mensen die je niet kent. Met mensen met verschillende achtergronden. Dat klonk interessant! Maar ik had me niet aangemeld en ik wist ook niet waar het was. In het gemeentehuis brandde licht. Misschien konden zij mij verder helpen. Natgeregend stond ik bij de balie. De baliemedewerker had geen idee. Maar ze zou even gaan bellen. De secretaresse van het college kwam naar beneden (ik kende haar niet, dus ik wist op dat moment niet dat zij dat was). Ze dacht misschien wel te weten wat ik bedoelde. Dat heet de Dag van de Dialoog. En dat was in de moskee. Ze wilde mij wel even brengen! Het regende immers zo hard en zij was toch met de auto. Tjonge. Ik weet nog dat ik dacht: dit is wel een héél servicegerichte gemeente! We hebben een paar rondjes gereden (want waar zit die moskee nou ook alweer precies?), maar ik ben keurig afgezet en heb een zeer interessante avond gehad. Veel geleerd over verschillende culturen. Simpelweg door het gesprek met elkaar te voeren. En met een zeer positieve indruk van de gemeente: als deze service kenmerkend is voor de mensen hier, dan mag Hof van Twente daar trots en zuinig op zijn! Ik ga nog steeds naar de Dag van de Dialoog. En ik leer elk jaar weer nieuwe mensen kennen. Nieuwe culturen. Nieuwe inzichten. Nieuw begrip.

Kent u misschien het filmpje met de titel ‘the greatest video of all time’? Een filmpje waarin steeds twee kinderen worden geïnterviewd met de simpele vraag: wat maakt jullie verschillend van elkaar? Waar wij volwassenen denken “dat lijkt me duidelijk: de ene heeft het syndroom van Down en de ander niet” of “de ene is Aziatisch, de ander blank”, zie je de kinderen nadenken en daarna iets antwoorden als “zij houdt van spruitjes, ik niet” of “ik woon boven, hij woont een verdieping lager”. Kinderen hebben een heel andere blik en dat kan wel eens heel prettig zijn. Of misschien zelfs nodig zijn.

De landelijke verkiezingen zijn geweest. Laat ik het zo zeggen: ik had de uitslag niet op deze manier verwacht. Inmiddels zijn we twee weken verder. Wat blijft is het verontwaardigde gevoel naar mezelf: ‘in welke bubbel leef ik dat ik deze uitslag zo onverwacht vond?’. Ik heb wel behoefte aan vaker zo’n Dag van de Dialoog en ik heb wel behoefte aan een andere blik. Dus een oproep aan mezelf: kom uit die bubbel. En ga in gesprek! Dat was ik al van plan, maar nu nog meer. Sinds een paar weken gaat Janne één dag per week naar de opvang. Hopelijk om tijd te hebben voor meer dialoog, voor een andere blik, voor meer gesprek… En dan vooral niet: ‘Zoek de Verschillen’. Maar wel: ‘Vind de Overeenkomsten’!

Marianne Hutten
Fractievoorzitter In Beweging

Een plaatje van een mal die over het stembiljet gelegd wordt, met de handen van een slechtziende die het rode potlood vasthoudt.

Zelfstandig stemmen? Ja dat hoor en zie je goed!

Wie stemt, komt niet onder een groot (onhandig) stembiljet uit met hele kleine letters. Voor blinden, slechtzienden en inwoners met dyslexie is het zonder goede hulpmiddelen onmogelijk om zelfstandig en makkelijk een stem uit te brengen.

Gelukkig is er voor hen nu de mogelijkheid om “zelf” te stemmen. Als slechtziende reis ik er op 22 november speciaal voor naar de bibliotheek in Goor om daar met een speciale stemmal met soundbox mijn stem uit te brengen. Normaal gesproken kost het aankruisen van één simpel hokje mij heel veel energie (uitzoeken wat de onder- en bovenkant is en daarna in het stembiljet duiken om de juiste partij te vinden). Maar nu kan ik op een hele gemakkelijke manier mijn stem uitbrengen. En wat het mooi maakt, is dat ik nog steeds alleen kan stemmen, net als ieder ander.

Wat maakt de stemmal met soundbox bijzonder? De mal kent verschillende gaatjes die overeenkomen met de hokjes op het stembiljet. Door het te koppelen aan een soundbox, kan de kiezer voelen wat er wordt gezegd, want de soundbox spreekt alle namen uit. Hierdoor kunnen blinden, slechtzienden en mensen met dyslexie zonder al te veel moeite, het juiste hokje aankruisen.

De gemeente zorgt niet alleen voor een stemmal met soundbox, maar zorgt er ook voor dat er een doventolk op afstand aanwezig is. Zo kunnen doven en slechthorenden goed communiceren met de medewerkers van het stembureau.

Ik hoop, samen met In Beweging, dat op 22 november nog meer inwoners ervoor kiezen om naar Goor af te reizen om zelf de stemmal uit te proberen. Want als dit een succes is, willen we dat deze extra voorziening straks in elke kern beschikbaar komt.

Bibliotheek in Goor, gefotografeerd vanaf de Schoolfeestweide.Voor nu, alleen nog in de bibliotheek in Goor, naast het gemeentehuis. Je bent op 22 november van harte welkom om deze nieuwe, toegankelijke manier van stemmen te ervaren.

Meer informatie is te vinden op: https://www.hofvantwente.nl/bestuur/tweede-kamerverkiezingen-2023

Marije Averdijk-Varenbrink
Lid klankbordgroep toegankelijkheid en steunfractie In Beweging

Vrolijke jongeren op straat achter een winkelwagentje met boodschappen

Vacature Algemeen Bestuurslid

Wat doet de politiek voor jongeren in de Hof van Twente? Wordt er met jongeren gepraat? Worden ze wel gezien? In Beweging zoekt voor het bestuur een vrijwilliger met hart en aandacht voor jongeren. Als nieuw algemeen bestuurslid krijg je de kans om jongeren te vertegenwoordigen in de leukste politieke partij van de Hof van Twente!

Bijgaande oproep bevat aanvullende informatie om je te oriënteren, ook als je jezelf niet meer zo jong vindt. Aarzel niet om geheel vrijblijvend contact op te nemen met onze voorzitter Jarik Bijlsma. Zijn mailadres en telefoonnummer staan in de bijlage.

Bijlage: Vacature_algemeen_bestuurslid