Interview Hofweekblad Frank en Marianne

In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van 14/15/16 maart krijgen twee mensen op de kieslijst van In Beweging een aantal vragen voorgelegd. Als laatste zijn dat Frank Stevens (2e op de lijst) uit Goor en Marianne Hutten (1e op de lijst) uit Ambt Delden.

Benoem 3 woorden die bij In Beweging horen.

Frank: Inspirerend, verbindend en krachtig.
Marianne: fris, als in een nieuw geluid en onderscheidend, mix van mensen en energie gevend.

Hoe bevalt In Beweging tot nu toe?

Marianne: Heel goed! Ik sta verbaasd hoeveel mensen hetzelfde willen. Mensen lijken toe te zijn aan deze vorm van politiek. Ik voel me gesteund, iedereen denkt mee en iedereen legt zijn eigen puzzelstukjes. Ik verwonder me erover hoe het nu gaat. Ik ben er hartstikke trots op, we hebben bijna 40 leden waarvan een groot deel nooit met politiek te maken heeft gehad. We zijn een mix van verschillende politieke stromingen: D66, GroenLinks, SP, Partij voor de dieren, Volt, etc. Wat ik het meest bijzondere vind, is dat er geen enkele andere partij in Nederland is die om deze reden een partij hebben opgericht. Niet vanuit een issue of standpunt, maar om samen te brengen en samen te gaan. Wij zijn niet tegen standpunten van andere partijen; we zijn juist vóór standpunten, we willen op basis van overeenkomsten samenwerken.

Frank: Een volledig warm bad. Ik krijg de hele dag een glimlach als ik erover nadenk. In al die jaren dat ik meedraai in de politiek, heb ik nog nooit  zo’n  positieve energie ervaren. Dat een club van 40 mensen mee wil denken en mee wil praten over lokale zaken, is toch fantastisch! De helft hiervan heeft ook  nog eens geen politieke achtergrond. Ze zijn gegrepen door onze andere manier van politiek bedrijven. Hoe bevalt het mij op de schaal van 0 tot 10? Een dikke 9!

Frank Stevens

Elke kandidaat op de kieslijst is om een slogan gevraagd die echt bij hem/haar past (zie de voorstelstukjes per kandidaat op de kieslijst)

Marianne, jij hebt gekozen voor de volgende slogan: ‘Een andere politiek begint bij jezelf’.  Waarom past die slogan bij jou?

Marianne: Om twee dingen. Ik zet me al jaren in voor duurzaamheid, waar ik veel werk met “Een beter milieu begint bij jezelf”. Hetzelfde geldt voor de politiek: “een betere politiek begint bij jezelf”. En daarmee in het verlengde: “ga niet aan de zijlijn staan”.  Je kunt invloed hebben door mee te doen. Heel veel mensen klagen. Ik zou zeggen: als je wat roept, doe dan een stap naar voren en wordt actief binnen de politiek. Onze partij is niet voor niets In Beweging, ik ben zelf ook steeds in beweging. Ik ben me steeds aan het ontwikkelen en leer iedere keer weer iets nieuws.

Frank, jij hebt gekozen voor de volgende slogan: ‘Ik ben in beweging voor politiek op inhoud’.  Waarom past die slogan bij jou?

Frank: Omdat het is zoals ik in elkaar steek: privé en in mijn werk. Ik probeer altijd op de inhoud te zitten. Ik heb een hekel aan gedoe. De afgelopen periode dat ik in de raad zat, was er veel gedoe, veel op de persoon. Als ik het met iemand niet eens ben, wil ik het graag over de inhoud hebben, zonder het op de persoon te spelen. Dat is voor mij andere politiek.

Hoe omschrijf je jezelf in 3 woorden?

Frank: Enthousiast, een doorbijter en af en toe een doordrammer.
Marianne: Enthousiast, eigenwijs en nieuwsgierig.

Hoe omschrijf je de ander?

Marianne over Frank: Frank staat 24/7 aan, echt ongelofelijk! Toegankelijk voor iedereen, luisterend zonder oordeel, zeer gedreven. Hij heeft heel duidelijk een mening, maar dat is niet het eindstation. In een gesprek zie je Frank soms denken en stelt hij zijn mening soms bij. Frank is niet belerend, ondanks de vele ervaring die hij heeft in de raad. Met wie ik ook maar een gesprek heb, het eindigt vaak met de vraag: waar ken jij Frank van? Iedereen kent Frank!
Frank over Marianne: Marianne staat in een hoop dingen ook 24/7 aan, gigantische energie en bijzonder is wat ze ook zegt, dat meent ze. Het komt er natuurlijk en oprecht uit. Als je haar midden in de nacht op zou bellen met een vraag, dan krijg je een goed antwoord zonder euh. Bij Marianne komen er volzinnen uit. Ze heeft heel veel respect voor de ander, ze kan mensen meenemen. Als Marianne de mond opendoet, wordt er naar haar geluisterd. In mijn ogen de perfecte lijststrekker.  

Marianne Hutten

Voor welk onderwerp kom jij in beweging?

Marianne:  Voor onze kernwaarden: verbinden, duurzaamheid en sociaal. Voor nieuwe politiek, andere politiek. Ik wil samengaan, ik wil het hebben over de overeenkomsten, niet over de verschillen. Dat is wat mij betreft verbinding. Qua duurzaamheid: ik zet me er al jaren voor in, het is mijn hobby en werk en ik maak me zorgen erover. Ik denk dat we er echt iets aan moeten doen en snel! Als je ergens goed voor zorgt, dan gaat het langer mee. Duurzaamheid is niet alleen energie maar ook goed zorgen voor alles. Het sociaal domein, welzijn en zorg is niet mijn achtergrond. Ik vind het daarom heel waardevol dat ik mensen om me heen heb die wel deze kennis hebben en waarvan ik veel leer. Ik vind het schrijnend hoe groot de kloof is tussen arm en rijk en hoe deze steeds groter wordt.

Frank: voor dezelfde onderwerpen als Marianne, maar dan in een  andere volgorde: verbindend, sociaal en duurzaamheid. Van kindsaf aan ben ik al verbindend en sociaal bezig. Iedereen moet mee kunnen doen, ik heb er een bloedhekel aan dat mensen worden buitengesloten. Ik heb het zelf nooit meegemaakt maar ik heb er wel oog voor. De groeiende kloof tussen arm en rijk, ja dat vond ik 25 jaar geleden al erg, maar het is nu écht onhoudbaar. Ik heb het goed, maar ik schaam me er bijna voor, omdat ik zie hoeveel strijd anderen moeten leveren. En daarnaast maak ik me  zorgen over duurzaamheid, omdat de planeet naar de gallemiezen gaat.

In Beweging staat voor andere, verbindende politiek. Wat houdt dat voor jou in?

Frank: Mijn streven is al jaren, dat de linkse partijen eindelijk beseffen dat ze samen moet gaan. Landelijk en lokaal. We hebben er de mond vol van dat het niet goed gaat, maar we doen niet datgene wat nodig is om te veranderen, namelijk samengaan en krachtiger zijn. Je kunt beter met elkaar tot een oplossing komen dan steeds met elkaar in gevecht te gaan.
Marianne: Verbindende politiek, samengaan. Politieke partijen die voor 90% hetzelfde vinden, moeten gewoon samengaan. Dat is het echt het doel in deze raadsperiode: verbinding zoeken met de mensen in de Hof van Twente. Want als je je als inwoner gehoord voelt, dan heb je waarschijnlijk ook meer begrip voor de gemaakte keuzes omdat er naar je geluisterd is. We moeten oprecht zijn, naar elkaar luisteren, met duidelijke kaders. Laten we ons constant afvragen: “waarom gaat het zoals het gaat?” Ik vind het echt goud, dat de mensen die in onze club zitten, die geen politieke achtergrond hebben, frisse vragen stellen zoals: “waarom is er een informele raadsvergadering?’ of: “waarom zitten we in de gemeenteraad op deze manier?” Het antwoord wat nu vaak te horen is: “zo gaat het nu eenmaal”.

Tot slot een privé-vraag: heb je een hobby?

Marianne: Ik ben graag buiten, ik speel tennis, ik word blij van met mijn bakfiets te crossen, politiek, een beetje aanmodderen op het erf en duurzaamheid. Ik hou van Schotland om de rauwe natuur.
Frank:  Het hele leven is mijn hobby, het is voor mij een groot feest. Ik vind heel veel dingen leuk en interessant. Mijn grootste passie was schaatsen. Helaas kan ik dat niet meer door een ongeval en dat doet eigenlijk nog steeds pijn. Ik tennis en loop hard. Een belangrijke uitlaatklep is livemuziek, dit heb ik tijdens de corona enorm gemist. Mijn muzieksmaak is breed: van Andre Rieu tot ver voorbij Metallica. Ik ga ieder jaar de bergen in, een lekkere bergtocht maken, dat geeft mij ook energie. Politiek en maatschappelijk betrokken zijn is overigens ook een hobby.