Interview Hofweekblad William en Mathijs

In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van 14/15/16 maart krijgen twee mensen op de kieslijst van In Beweging een aantal vragen voorgelegd. Deze week zijn dat William Sanchez (4e op de lijst) uit Delden en Mathijs Gelen (3e op de lijst) uit Goor.

Benoem 3 woorden die bij In Beweging horen.

Mathijs: naast de 3 kernwaarden van verbindend, duurzaam en sociaal; zijn dat open, andersdenkend en eigenwijs. Dat mensen dúrven debatteren met elkaar. De openheid, het vrijlaten van anderen in hun mening. Je bent het over het algemeen wel met elkaar eens. Mensen durven er te praten, maar we zijn ook kritisch op elkaar. Natuurlijk altijd met een goede, gezellige ondertoon.

William: laten we beginnen bij een hele mooie: gezelligheid! Kleurrijk gezelschap van allerlei leeftijden, geaardheden, mooie mix van mensen waar je blij van wordt. We zijn kritisch naar anderen en onszelf. We staan open voor ideeën en zijn ook kritisch naar onze eigen vastigheden. Bereid om bij te schakelen als iemand anders gelijk heeft. Luisteren naar andermans argumenten. Dat is een gemis in de politiek. Constructieve argumentatie, goede debatten.

Hoe bevalt In Beweging tot nu toe?

William: In Beweging zijn voelt als een coming-out van een vlinder. Ik ben al meer dan een jaar bezig met In Beweging. Dan komt de lente. Ik kom uit mijn cocon en dan ontdek ik: hey! Ik heb vleugels!
Mathijs: Echt heel goed. Ik vind het een superleuke club mensen. De ideeën blijven komen. De mensen van In Beweging zijn heel erg leergierig en nieuwsgierig merk ik. Ze willen heel vaak nét iets meer weten hoe alles in elkaar zit. Dat vind ik heel fijn, want dat wil ik zelf ook.

William Sanchez

Elke kandidaat op de kieslijst is om een slogan gevraagd die echt bij hem/haar past (zie de voorstelstukjes per kandidaat op de kieslijst)

Mathijs, jij hebt gekozen voor de volgende slogan: ‘Nieuwe geluiden, nieuwe gezichten, nieuwe politiek’.  Waarom past die slogan bij jou?

Mathijs: omdat eigenlijk alle drie die dingen op mij van toepassing zijn. Ik ben een nieuw geluid, ik doe nu voor het eerst mee aan de verkiezingen en ik doe mee met een nieuwe partij. Ik ben nu 26, dus echt een jonkie in de politieke wereld. Ik doe dit om me te profileren als jongere kandidaat voor de gemeenteraad die natuurlijk ook voor jongeren klaar staat. Het is gewoon tijd voor een nieuw, fris geluid en dat wil ik ook zijn en uitstralen.

William, jij hebt gekozen voor de volgende slogan: ‘Goede besluiten krijg je door verschillen en diversiteit te benutten’.  Waarom past die slogan bij jou?

William: Als raadslid/fractievoorzitter heb ik moeten leren om vanuit idealen te besturen. En dan kom ik bij In Beweging en dan heb ik een andere positie, een vrijere rol dan van de politieke leider. Ik zie nog beter waarom het vertrouwen in de politiek afneemt. Het lijkt wel of dingen doorgedrukt worden. Wat staat mij te doen straks in de raad? Goed meenemen wat andere mensen zeggen. Om tevreden te zijn en mee te gaan met de grote, pijnlijke beslissingen. Dat zien we bijvoorbeeld ook in de coronatijd. We zijn de belangen van de ouderen vergeten mee te nemen. Dat vind ik schrijnend. We moeten op een andere manier besluiten nemen. We kunnen niet iedereen tevreden houden, maar elk belang, hoe klein ook, meenemen. Het is voortschrijdend inzicht. Afstappen van oude standpunten. Nieuwe dingen meenemen. En dat mag.

Hoe omschrijf je jezelf in 3 woorden?

William: ik denk reiziger, ik kan me overal thuis voelen vanuit mijn achtergrond. Ik reis veel, ik kom in veel culturen terecht.  Ik kan me thuis voelen in veel onderwerpen uit nieuwsgierigheid. En coach: ik deel mijn kennis graag met anderen. Delen, niet opleggen! Derde is soort kinds. In de zin van: ‘ik ben nieuwsgierig, ik probeer te leren’, maar ook eigenwijs: ‘waarom dan?’
Mathijs: nieuwsgierig, ik wil van alles dingen weten! Zeker de dingen die ik interessant vind. Ik wil de onderste steen boven hebben. Verder ben ik heel optimistisch en probeer ik altijd overal het beste van in te zien. Overal zitten mogelijkheden in, die wil ik altijd benutten. En stronteigenwijs.

Hoe omschrijf je de ander?

Mathijs over William: ik zie William als een heel betrouwbaar persoon. Ik weet dat mijn vragen en die van anderen serieus genomen worden. Hij is heel hardwerkend!
William over Mathijs: gedreven. Ik zie de passie voor de medemens, voor de politiek. Dat siert hem echt, dat straalt hij uit. Hij is heel authentiek.

Mathijs Gelen

Voor welk onderwerp kom jij in beweging?

William: Naast het klimaat en biodiversiteit, kom ik in actie voor gelijke behandeling van mensen en rechtvaardigheid. Dat is heel breed. Iedereen in de Hof heeft een talent en mag op basis daarvan meedoen. Iedereen heeft recht op een woning, sociale voorzieningen en veiligheid.
Mathijs: vooral voor mensen die niet of weinig gehoord worden. Denk hierbij aan jongeren, kinderen, mensen die laaggeletterd zijn, die heel veel moeite hebben met schrijven en lezen. Dat het voor deze mensen duidelijk is hoe en waar ze op de juiste plekken kunnen aankloppen.

Wat hoop je dat in beweging komt?

William: ik hoop dat mensen in beweging komen om voor zichzelf op te komen. In die zin dat ze kijken dat de acties waar ze voor staan, invloed heeft op anderen. En rekening houden met anderen. Het is geven en nemen, maar dat het algemeen goed, de algemene richting behouden wordt. De dingen die je doet voor het algemeen belang, ertoe doen. Bijvoorbeeld als je het hebt over mensen met klimaatverandering, duurzaamheid. Je hoeft niet grootse dingen te doen om een bijdrage te leveren. Afval scheiden is al een mooie bijdrage. Een tegel weg. Dan zorgen wij voor de extra versnelling, snelheid en ondersteuning.

Mathijs: iedereen in de hele gemeente. Het begint heel erg te kriebelen bij de mensen merk ik. Ze lopen tegen problemen aan die dan niet worden meegenomen in de raadsvergaderingen. De gemeenteraad is een beetje een politiek spel geworden, waarbij de inwoners aan het kortste eind trekken. Als bijvoorbeeld iemand op mijn werk met een goed idee aankomt voor de directe omgeving. Wie ben ik dan om daar niet naar te luisteren? Een goed idee is een goed idee. Ik zie dat daar veel verandering in kan komen..

In Beweging staat voor andere, verbindende politiek. Wat houdt dat voor jou in?

Mathijs: politiek die gaat over de inhoud, over samenwerking. Over het hele politieke spectrum: van links naar rechts, van conservatief naar progressief. Er zit altijd wel iets in waarmee je kunt samenwerken.
William: Het gaat om mensen en hun welzijn. Mensen die niet of onvoldoende gehoord worden, verdienen een stem te krijgen. Ik ga mensen uitnodigen om hun onderbuikgevoelens uit te spreken. Net zoals in New Amsterdam, mijn favoriete serie. De vraag daar is ‘how can I help?’.  Waar heb je behoefte aan? Zonder verwachtingen te creëren, een luisterend oor zijn naar alle mensen. En op basis van de wijsheid van de groep tot besluiten komen waar iedereen zich in kan vinden.

Tot slot een privé-vraag: heb je een hobby?

William: ik heb heel veel hobby’s. Fietsen. Ik vind het fantastisch om met de vriendengroep berg op, berg af te fietsen. Ik zou dat het liefst vaker willen doen. Eén keer per jaar mag ik me fit afleven. Ik verslind boeken als ik er de tijd voor heb. Typische superheldenfilms. Als ik de kans krijg, tank ik bij met dat soort films.

Mathijs: meerdere! Ik vind het heel erg leuk om te stijldansen, Ballroom en Latin American. Ik doe het nu zo’n ruim 10 jaar en nog altijd vind ik het heel erg leuk. Ook vind ik training geven bij het jeugdcircus leuk. Daar haal ik zoveel plezier uit. De kinderen zijn zo hard aan het werk voor hun shows, dat geeft zoveel voldoening. Bijvoorbeeld met de kinderen op het podium te helpen en achter de schermen te staan, of ze gewoon helpen met het leren eenwieleren. Het klinkt misschien gek, maar mijn werk als postbezorger is echt heel ontspannend. Dit zijn wel drie dingen als hobby waar veel beweging in zit, maar ik ben bijvoorbeeld ook heel gelukkig met mijn Netflix-account.