Interview Hofweekblad Jarik en Annemarie

In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van 14/15/16 maart krijgen twee mensen op de kieslijst van In Beweging een aantal vragen voorgelegd. Deze week zijn dat Jarik Bijlsma (7e op de lijst) en Annemarie Denneboom (8e op de lijst). Zowel Jarik en Annemarie wonen in Goor.

Benoem 3 woorden die bij In Beweging horen

Jarik: De 3 woorden die we hebben vastgelegd! Verbindend, duurzaam en sociaal. Verbindend vind ik het belangrijkste woord, waarbij de andere 2 ook belangrijk zijn. Er zit een bepaalde passie in bij In Beweging om dingen mooier of beter te maken.
Annemarie: Verscheidenheid aan mensen en toch met een redelijk universeel gedachtengoed. En ik denk ook wel onafhankelijk, dat vind ik ook wel een belangrijke.

Hoe bevalt In Beweging tot nu toe?

Annemarie: Vooral het enthousiasme vind ik erg leuk. Ook dat niet alles vrijblijvend is, vind ik goed. Op het moment dat ik aangeef dat ik mij wil inzetten voor de gemeenteraad, dat je dan ook op de kieslijst komt als kandidaat en niet als lijstduwer. 
Jarik: Ik vind het heel interessant. Vooral omdat er zo’n enorme verschillende soorten mensen allemaal bij elkaar zitten en die toch allemaal hetzelfde verlangen hebben om samen te komen tot het goede voor het collectief.

Jarik Bijlsma

Elke kandidaat op de kieslijst is om een slogan gevraagd die echt bij hem/haar past (zie op deze site de voorstelstukjes per kandidaat op de kieslijst)

Jarik, jij hebt gekozen voor de volgende slogan: ‘Ik ben in beweging omdat elk mens waardevol is’.  Waarom past die slogan bij jou?

Jarik: Dat heeft een basis in mijn christelijk geloof waarbij ik geloof dat ieder mens waardevol is. Dat is eigenlijk de kern. Sommige mensen komen niet op de bestemming waar ze voor bedoeld zijn, in het leven overkomen je dingen. Ik vind het belangrijk dat er recht aan wordt gedaan dat iedereen zijn eigen identiteit mag vinden en dat dat mag bestaan. We leven in een wereld waar heel veel gebrokenheid is. Dan kom je niet tot je doel. Ik zie het herstel van gebrokenheid als waar ik voor mag staan. Dat kan je heel breed zien en heel smal. Smal is één enkel mens. Breed is hoe systemen door verkeerde prikkels in stand worden gehouden. Dat zie ik bijvoorbeeld bij woningbouw en zorg. Herstel van gebrokenheid zie ik in het klein en groot.

Annemarie, jij hebt gekozen voor de volgende slogan: ‘Gedeelde kennis is kracht’.  Waarom past die slogan bij jou?

Annemarie: Omdat er een verandering gaande is. Vroeger was het zo ‘kennis is macht’. Dan kreeg je een opleiding, toegang tot informatie en tools om die informatie goed te interpreteren. Nu is het omgekeerde aan de hand. Alle informatie is toegankelijk, maar niet iedereen heeft de tools om goed met die informatie om te gaan. Je moet kennis bundelen om het optimale eruit te halen. Ik denk dat dat de kracht van In Beweging is, omdat je verschillende mensen hebt en zo kennis kunt bundelen.

Annemarie Denneboom

Hoe omschrijf je jezelf in 3 woorden?

Annemarie: Enthousiast, taalvaardig, doorbijter. Als ik écht iets vind, dan ga ik er ook voor en ga ik door tot de laatste mogelijkheid die er is. Dat kan tot vervelends toe zijn, maar dan heb ik er in ieder geval wel alles aan gedaan wat ik kan. Ideeën komen bij mij vanzelf naar boven. Ik ben net een flesje cola met koolzuurbubbels. Soms moet de dop eraf, maar soms moet de dop dichtgedraaid worden om ideeën ook goed uit te werken. Daarnaast is het belangrijk om bij elke bijeenkomst van en voor In Beweging ook echt actief te luisteren. Om te leren van anderen en zo mijn eigen inzichten bij te kunnen schaven. Uiteindelijk gaat het om de balans; in alles. Dat vind ik heel belangrijk.

Jarik: Ik wil die van twee kanten aanvliegen. Dan heb je het ook over identiteit. Als je het over mijn identiteit hebt, dan ben ik christen, man van Michelle en vader. En welke karakterkenmerken in drie dingen? Ik ben een creatief denker, nieuwsgierig en bedachtzaam.

Hoe omschrijf je de ander?

Annemarie over Jarik: Integer. Hij kan goed de kern uit een verhaal trekken. Als we een bijeenkomst hebben, kan Jarik op het eind komen met ‘dan is het dit’. Dat vind ik knap. Ik vind het ook bewonderenswaardig dat hij niet vanuit zijn geloof kiest. Je zou verwachten dat iemand kiest voor een bestaand iets, maar hij kiest voor iets nieuws.
Jarik: Ik ben als niet-christen geboren, als atheïst opgevoed. Ik ben tot mijn geloof gekomen tijdens mijn studententijd op zoek naar de waarheid. Ik merk in de omgeving om mij heen dat ik degene ben die vooroploopt in verandering. Juist vanuit de verbinding. Ik vind dit niet raar. Ik vind deze kernwaarde terug bij de kernwaarden van In Beweging. Dus ik zie dit als een super logisch iets. Je moet wel durven loslaten wat andere mensen vinden, een veilige keuze. Dit is een keuze voor verbinding. Met vast ook dingen waar ik anders in sta dan partijgenoten, maar dat is juist het idee van verbinding. Je zoekt naar overeenkomst en niet naar verschillen.
Annemarie: Dat is interessant! Je had ook voor de veilige keuze kunnen gaan door bij het CDA in te stappen. Daar heb ik bewondering voor, dat je voor vernieuwing kiest.

Jarik over Annemarie: we hebben elkaar nog maar af en toe gezien, alleen op officiële momenten, we hebben nog niet onze In Beweging-bekers geklonken. Ik merk dat Annemarie heel veel ideeën kan genereren out of the box, buiten gebaande paden. Wat ik ook heel erg merk is dat ze oog heeft voor iedereen. Niet alleen voor mensen, maar voor alles wat ademt. Heel inclusief beeld heeft Annemarie daardoor. Dat is mijn observatie.

Voor welk onderwerp kom jij in beweging?

Jarik: Dat zijn er heel veel! Ik kom in beweging voor een onderwerp als er een kans is om een systeemverandering tot stand te brengen. Eigenlijk heeft dat met elk onderwerp te maken. Kans om recht te doen, daarvoor kom ik in beweging. Dat is breder dan één onderwerp. Als ik één onderwerp moet noemen, waar ik in 2016 ook een marathon voor heb gelopen, dan is dat voor kinderen in armoede. Kinderen zonder hoop voor een toekomst, daar krijg ik wel echt pijn in mijn hart van. Kinderen zijn heel kwetsbaar. Geld inzamelen voor kinderen in armoede was een – gouden – druppel op een gloeiende plaat, maar nu wil ik met In Beweging kijken of we – een deel van – het systemische probleem van armoede kunnen aanpakken. Het is heel groot, maar misschien kunnen we klein beginnen met de Hof van Twente armoedevrij? Bijvoorbeeld door een experiment met een basisinkomen.

Annemarie: ik vind twee dingen belangrijk. Bij de zorg alleen al gaat er heel veel geld verloren, het gaat mij om de doelmatigheid van de zorg. En het tweede is: we moeten ervoor zorgen dat de kernen groen blijven, dat er groen is in de bebouwde kom. Behalve dat het mooi is, heeft het ook praktische voordelen: het werkt niet alleen temperatuur verlagend bij hitte, maar bedenk ook dat bij stortbuien heel veel water wordt opgenomen door bomen, struiken en planten. Het doet mij gigantisch pijn als ik zie hoeveel hout er gekapt wordt.

Wat hoop je dat in beweging komt?

Annemarie: ik hoop dat die mensen in beweging komen die normaal gesproken de stembus ‘links’ laten liggen.
Jarik: ik hoop eigenlijk dat op het moment dat besloten moeten worden waar we geld aan gaan uitgeven, we niet denken in de vorm van ‘een potje voor dit, een potje voor dat’, maar dat er wordt geprioriteerd naar wat écht belangrijk is: bijvoorbeeld mede-Hofgenoten die in armoede leven, die aan het einde van de maand geen eten kunnen kopen. Ik hoop eigenlijk dat dat een hogere prioriteit gaat krijgen dan zaken die ‘gewoon’ belangrijk zijn. Dat we met compassie naar elkaar omzien.

In Beweging staat voor andere, verbindende politiek. Wat houdt dat voor jou in?

Jarik: We zijn nu bezig met een mooi model ontwikkelen over niet vasthouden aan vooringenomen standpunten, maar kwesties langs een meetlat van kernwaarden leggen. Zo kan je echt open met elkaar in gesprek zijn, sta je open voor elkaars visie en kan je samen besluiten nemen. Ik zou het heel mooi vinden als dat zo goed gaat werken dat dat niet alleen in onze partij wordt gedaan, maar met de hele gemeenteraad. Misschien leidt dat wel tot langere vergaderingen, zou kunnen, maar dan kom je er wel toe dat alle belanghebbenden, stakeholders, ruimte hebben gekregen in het proces van de beslissing.

Annemarie: Dan kom ik terug op mijn slagzin. Ik hoop dat we de kennis lokaal bundelen, zodat we met de gezamenlijke kennis het in Hof van Twente zelf kunnen redden. Niet afhankelijk zijn van externe onderzoeken en partijen. Gebruik alles wat je lokaal kunt brengen en halen. Ook mensen die de ervaringen hebben. En dat laatste in de breedste zin. Ervaring vanuit je werk, maar ook vanuit jou als persoon. Als je kijkt naar de zorg, je kan ook een heel ervaren patiënt zijn. En dat geldt ook bij jeugdzorg. En woningbouw. En verduurzaming. Er zijn zat thema’s te bedenken waar je mensen niet alleen vanuit hun beroep kunt betrekken, maar ook vanuit hun interesse en levenservaring.

Tot slot een privé-vraag: heb je een hobby?

Annemarie: Niet echt. In Beweging. Dekentjes maken voor op de scootmobiel. Samen met een vriendin maken we die; de ene kant is badstof en de andere kant is wind/waterdichte stof.
Jarik: Ik heb niet echt een vaste hobby. Ja, mijn kinderen voorlezen – ik vind het leuk om kinderboeken – met stemmetjes – voor te lezen. In de hoek van de nieuwsgierigheid: ik ontdek graag nieuwe dingen waar mijn interesse ligt. Ik laat me gewoon leiden door waar ik zin in heb. Soms is dat een tijdje piano spelen en dan ben ik weer geïnteresseerd in dingen rondom de circulaire, nieuwe economie. Of een ander onderwerp wat voorbij komt waar ik graag meer over zou weten. Interesse in persoonlijke ontwikkeling. Dat zie ik ook als een hobby. Als ik de tijd heb om te wandelen in het bos, het mooiste vind ik nog de heide. Het liefste samen met Michelle, maar dan hebben we wel oppas nodig.