Interview Hofweekblad Linda en Mariëlle

In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van 14/15/16 maart krijgen twee mensen op de kieslijst van In Beweging een aantal vragen voorgelegd. Deze week zijn dat Linda Kelderman (9e op de lijst) uit Goor en Mariëlle Nijhuis (10e op de lijst) uit Hengevelde.

Benoem 3 woorden die bij In Beweging horen.

Mariëlle: bewegen, denkvrijheid, samenwerken. Wat het voor mij betekent: nieuwe politiek. Eigenlijk helemaal geen politiek, wel het nieuwe. Omdat ik niet politiek denk, daar ben ik nog niet aan toe. Het gaat mij om burgerbelangen.
Linda: in principe zijn er drie vaste woorden: duurzaam, sociaal en verbinden. Die kun je ook heel breed zien. We gaan inderdaad voor andere politiek. Ik vind dat samenwerking – we hebben nu 38 mensen – als we daarmee één front kunnen vormen, zou dat geweldig zijn. Ik vind het ook gewoon spannend. Als ik zie wat voor verschillende mensen lid zijn, denk ik dat het heel goed is dat ze uit andere hoeken komen – verschillende lagen van de bevolking – dat je heel andere ideeën hebt.

Hoe bevalt In Beweging tot nu toe?

Linda: Ik vind het heel leuk! Vooral heel leuk dat er zoveel enthousiaste mensen zijn! Hoeveel mensen er voor elkaar klaar staan, dat vind ik echt geweldig. Daar krijg je een warm gevoel bij. Iedereen laat elkaar uitpraten, iedereen laat elkaar in de waarde. De ene vindt dit en de andere vindt dat en daar moet je een gulden middenweg in zien te vinden. Dat is het gevoel dat ik erbij heb.
Mariëlle: ja, goed maar druk! Dat komt omdat je wat wilt organiseren. Ik vind ook inderdaad dat iedereen zo spontaan mee gaat. Ik heb het gevoel dat mensen in Hof van Twente hier aan toe zijn. Mensen willen positief vooruit werken, in plaats van kijken naar andere mensen: waar hebben we overeenkomsten? Dat maakt het veel makkelijker om dat op te pakken. Met elkaar, de neuzen die kant op en gaan!

Linda Kelderman

Elke kandidaat op de kieslijst is om een slogan gevraagd die echt bij hem/haar past (zie de voorstelstukjes per kandidaat op de kieslijst)

Mariëlle, jij hebt gekozen voor de volgende slogan: ‘Samen zetten we ideeën in beweging’. Waarom past die slogan bij jou?

Mariëlle: Omdat ik heel vaak heel veel ideeën heb. Maar tien ideeën die alle kanten op gaan, is niet handig. Ik zie wel veel mogelijkheden en als er dan iemand bij één van die ideeën aanhaakt, dan kom je verder. Je hebt de ander daarbij nodig. Dan is dat wel, de meeste stemmen gelden. Maar dan ga je daarvoor. Dat is gemakkelijker.

Linda, jij hebt gekozen voor de volgende slogan: ‘Ik ben voor het luisterende oor. Waar heeft ú behoefte aan?’. Waarom past die slogan bij jou?

Linda: Ik zou graag willen weten wat mensen nou echt willen. Er zijn een aantal voorbeelden te noemen. Bijvoorbeeld dat ouderen moeite hebben om bij de supermarkt te komen. Zou het een idee zijn om een SRV-wagen rond te laten rijden? Maar er zijn misschien ook mensen die behoefte hebben aan een buurtvereniging die nog niet bestaat en niet weten hoe ze dat moeten opzetten. Zou het dan leuk zijn om ze daar mee te helpen? In de vorm van activiteiten of wat handig is. Waar heb je hulp nodig? Ik ben zelf al op pad, ik ben automaatje. Ik mag weer met een 92-jarig omaatje op pad. Ik ga maandag weer met haar naar de hoorwinkel. Dan hoor ik zo weer bij de oudjes wat er leeft.

Hoe omschrijf je jezelf in 3 woorden?

Linda: enthousiast, sociaal wil ik mezelf ook wel noemen en misschien ook wel realistisch. Mensen kunnen nog zoveel behoefte hebben aan iets, maar als dat niet te realiseren is, dan moet je ze dat wel vertellen. Er moet toch ook wel gekeken worden of iets haalbaar is. Het is wel de moeite waard om zoiets uit te zoeken. En dat wil ik doen.
Mariëlle: idealist, dromer; ik zie het allemaal net wat mooier dan het werkelijk is en als dat niet zo is, heb ik daar wel eens de pest over in. Creatief. En natuurmens, alles gaat via de natuur voor mij. Alle psychologie en filosofie heeft z’n weg via mijn tuin.

Hoe omschrijf je de ander?

Mariëlle over Linda: vrolijk en open. Maar we kennen elkaar nog niet zo goed.
Linda over Mariëlle: wat ik zo voorbij zie komen aan appjes en regeldingetjes, dan regelt zij dat. Ik heb het idee dat ik bij Mariëlle terecht kan. Het gevoel is goed!

Mariëlle Nijhuis

Voor welk onderwerp kom jij in beweging?

Linda: het sociale gebeuren ben ik vooral actief op. En welk onderwerp dan speciaal, dat is heel breed in te vullen: waar mensen behoefte aan hebben.
Mariëlle: groen, zeker! Vooral omdat ik imker ben, veel fruitbomen en een moestuin heb. Dat er een luisterend oor is voor LHBTIQ+-personen vind ik ook heel belangrijk. Ik heb dat zelf in mijn gezin ook meegemaakt. Ik vind dat een belangrijke hoek van de samenleving. Het is geen hokje of ding, maar wel iets waar gauw langsheen wordt gegaan, terwijl het wel z’n aandacht nodig heeft. Dat er meer is op de wereld dan mannetje-vrouwtje. Wen d’r maar aan!

Wat hoop je dat in beweging komt?

Mariëlle: ik hoop dat In Beweging veel verder komt dan Hof van Twente. Niet In Beweging zelf, maar de manier van denken en van samenwerken. Mensen zijn daar aan toe. Het grootste talent van de mens is samenwerken en daarom hebben wij meer overlevingskans dan de dieren. Dat je samen met oplossingen komt, daar is de mens goed in. Dan komt het eigenlijk gewoon op wereldvrede neer!
Linda: de andere manier van politiek voeren. Meer vanuit de mensen zelf dan langs de regeltjes, protocollen leggen. Al die stomme regeltjes die bedacht zijn. Meer naar de situatie zelf, de mens kijken. Er worden steeds meer regeltjes gemaakt door mazen in de wet, waar dan weer een nieuw regeltje voor nodig is. Als het niet over zo mag, dan maar over zo. Er moet veel meer naar de mensen zelf gekeken worden.

In Beweging staat voor andere, verbindende politiek. Wat houdt dat voor jou in?

Linda: dat er minder naar de verschillen gekeken wordt, maar meer naar hoe je samen kunt zorgen dat een bepaald doel bereikt wordt. Eigenlijk willen alle politieke partijen wel hetzelfde. Maar in plaats daarvan gaan ze tegengas geven. Hoe zeg je dat? Ze gaan de stoel onder elkaars kont wegschuiven. Maar omdat bijvoorbeeld iedereen een zwembad wil, gaan de anderen roepen dat ze een bos willen. Maar als we allemaal een zwembad willen, dan moeten we dat voor elkaar zien te krijgen. Ik denk dat een heleboel mensen dat beeld hebben.

Mariëlle: ze zeggen allemaal hetzelfde, maar in andere woorden. Ze horen elkaar niet. Soms moet er een schakel, een derde tussen zitten die een paar woorden van de ene gebruikt en een paar woorden van de ander om elkaar te kunnen verstaan. Vanwege de herkenning. Ik geloof niet dat mensen echt andere dingen willen. Natuurlijk is geld wel belangrijk, maar gezond leven wil toch iedereen? In de politiek lijkt het alsof ze de eerste willen zijn die het goede idee heeft, dat ze het voortouw moeten nemen, haantjesgedrag. Ik denk dat je met elkaar veel meer kunt, omdat je allemaal als het ware buren van elkaar bent. Iedereen heeft zijn eigen belangen, maar iedereen weet ook dat niet altijd het eigenbelang voorop kan staan. Als je de programma’s ook leest, lees je overal dat men er voor elkaar wil zijn. Ik weet niet of ze gemakkelijk naar elkaar willen luisteren. Stel, er is een probleem. Dat probleem staat als een muurtje (dat ze zelf hebben gebouwd) voor hun neus, dan zien ze de muur en overzien niet het probleem. Als een ander met datzelfde probleem ook alleen de muur ziet, zien ze het probleem niet én de ander aan de andere kant van de muur. Doe drie stappen achteruit, dan kan je er omheen kijken en elkaar zien. Dan sta je niet meer met je neus bovenop het probleem en zou je samen tot een oplossing of tot elkaar kunnen komen. Soms moet je er 1 of 2 nachtjes over slapen voordat er een oplossing zich aanmeldt.

Tot slot een privé-vraag: heb je een hobby?

Mariëlle: heel veel! Ballroomdansen, bijenhouden, vogelspotten, tuinieren; moestuin maar ook siertuin, mozaïeken met tegeltjes en zo, wijn maken, azijn maken, brood zelf maken. Veel dingen zelf koken en brouwen. Zuurkool en dat soort dingen. Wekken. Schilderen, tekenen. Beeldhouwen. Nu ben ik bijvoorbeeld aan het keramieken. Kortom, creatieve dingen dus.

Linda: ik probeer zoveel mogelijk mensen bij te staan waar hulp nodig is. Ik ben een verwoed klusser, ik houd heel erg van dingen ophangen, fiksen, dat dingetjes voor elkaar gemaakt worden in huis, zowel bij mijn moeder als vrienden. Zij weten mij wel goed te vinden. Dan kom ik weer aan met mijn boormachine! Verder borduur ik, diamond paint ik en maak ik happy stones. Verder probeer ik muziek te maken. Eens in de zoveel tijd ga ik met een paar mensen gewoon lekker muziek maken, accordeon en harmonica is dat dan. Ik badminton ook nog op maandag, als het even kan! En mijn konijnen!